Orezul brun este mai hranitor decat orezul alb, dar vine si cu mai mult arsenic. Iata ce ar trebui sa stiti despre arsenicul din orez si cum ar putea sa va afecteze.
„Arsenicul apare in mod natural”, spune Kenneth Spaeth, MD, sef de medicina a muncii si de mediu la Northwell Health din Great Neck, New York. „Face parte din scoarta Pamantului.” Asta inseamna ca este sub picioare peste tot – inclusiv in sol si in plantele care cresc din el. Desigur, ceva care se intampla in mod natural poate fi totusi rau pentru tine sa mananci.
De fapt, conform Programului National de Toxicologie al SUA, arsenul este legat de mai multe tipuri de cancer, inclusiv tipuri de plamani, piele, ficat si vezica. Cercetarile au aratat, de asemenea, o legatura intre arsenicul anorganic si bolile de inima , diabetul si problemele respiratorii.
Cele doua tipuri de arsenic
Arsenicul poate fi gasit in doua forme: organic si anorganic. Arsenicul organic se gaseste in principal la pesti si crustacee . Avand in vedere toxicitatea redusa a acestui tip de arsenic, nu exista o ingrijorare imensa cu privire la arsenic in fructele de mare.
Arsenicul anorganic, care este forma mai toxica, apare atunci cand arsenicul se combina cu un alt element decat carbonul, cum ar fi oxigenul, unul dintre cele doua elemente care alcatuiesc apa. Arsenicul anorganic se gaseste frecvent in apele subterane, solul si substantele chimice industriale. Orezul contine arsenic anorganic.
„Arsenicul din orez este in mare parte o functie a arsenicului natural din sol”, spune dr. Spaeth. Contaminarea industriala poate fi mai putin de vina, desi o parte din arsenic din sol este rezultatul vechilor pesticide pe baza de arsen. In timp ce arsenicul poate fi gasit in cantitati mici in multe tipuri de alimente, acesta a fost gasit la niveluri mai ridicate in orez.