Micul dejun poate fi cea mai importantă masă a zilei, dar este și cea mai plină de provocări. Pregătirea pentru muncă este o cursă contra cronometru pentru majoritatea dintre noi – fie că ați dormit mai mult decât ar fi trebuit, sau antrenamentul de dimineață a durat mai mult decât ați fi programat inițial, fie ați petrecut prea mult timp în duș, micul dejun este de obicei ultimul lucru la care vă gândiți. Din acest motiv, am cerut sfatul nutriționiștior, dar și a medicilor despre cum ar trebui să arate un mic dejun sănătos.
Vom recomanda câteva alimente care constituie meniul unui mic dejun la birou, în funcție de preferințele fiecăruia
1.Produsele din făină de ovăz
Ovăzul este cea mai bună alegere de mic dejun pentru iubitorii de cereale. Acesta conține o fibră unică numită beta-glucan de ovăz. Această fibră are multe beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv reducerea colesterolului.
Ovăzul este, de asemenea, bogat în antioxidanți, care previn acizii grași în a deveni râncezi. Antioxidanții pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot scădea tensiunea arterială.
Pentru a stimula conținutul de proteine al unui mic dejun cu produse din ovăz, îl puteți prepara cu lapte în loc de apă sau îl puteți servi cu ouă sau brânză.
2.Semințele de chia
Semințele de chia sunt extrem de hrănitoare și una dintre cele mai bune surse de fibre.
O parte din fibra din semințele de chia este fibră vâscoasă, care absoarbe apa, crescând volumul de alimente care se mișcă prin tractul digestiv și vă ajută să vă simțiți plini și satisfăcuți.
Și acestea, ca și produsele din ovăz, sunt bogate în antioxidanți, care protejează celulele de molecule instabile numite radicali liberi care sunt produși în timpul metabolismului.
Într-un studiu dedicat persoanelor cu diabet zaharat, semințele de chia au scăzut markerul inflamator al proteinei C reactive cu 40%. Valorile proteinei C reactive crescute reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiace.
3.Fructele de pădure
Cele mai populare sunt afinele, zmeura, căpșunile și murele. Conțin puține zaharuri spre deosebire de alte fructe și sunt bogate în fibre.
S-a demonstrat că fructele de pădure reduc marcării inflamatori, împiedică oxidarea colesterolului din sânge și mențin circulația sangvina sănătoasă.
O bună modalitate de a adăuga fructe de pădure la micul dejun este să le mâncați cu iaurt grecesc sau brânză de vaci.
4.Nucile
Nucile sunt gustoase, satisfăcătoare și nutritive.
Chiar dacă nucile sunt bogate în calorii, studiile sugerează că nu absorbiți toată grăsimea din ele.
Toate tipurile de fructe cu coajă lemnoasă sunt, de asemenea, bogate în magneziu, potasiu și menține inima sănătoasă.
Pentru a mări valoarea nutrițională a micului dejun puteți amesteca iaurt grecesc și brânză de vaci cu două linguri de fulgii de ovăz și nuci tăiate. Gustarea aceasta poate deveni o explozie de arome crocantă și sănatoasă în același timp.
Indiferent dacă mâncați sau nu micul dejun este o alegere personală.
Chiar dacă în copilărie vi s-a spus că sărind peste micul dejun nu este în regulă, în realitate nu există efecte negative, atâta timp cât mâncați o dietă echilibrată pe tot parcursul zilei.
Dacă mănâncați dimineața, asigurați-vă că vă începeți ziua alimentând corpul cu produse sănătoase și nutritive.