Retineti: orezul brun are beneficii
Orezul brun se mandreste cu multa nutritie. Spre deosebire de orezul alb, orezul brun este un bob integral care contine germeni si tarate ale bobului, unde se gaseste cea mai mare parte a nutritiei. Orezul alb contine doar endosperm. In timp ce primiti inca calciu, fier, acid folic si vitamina E in orezul alb, pierdeti majoritatea vitaminelor B si a altor substante nutritive gasite in orezul brun. De asemenea, pierdeti o mare parte din fibra.
„Avand toate cele trei parti ale cerealelor, acesta poate fi bogat in substante nutritive”, spune Kayla Kirschner, dietetician inregistrat la spitalul Lenox Hill din New York City. „Orezul brun are mai multe proteine , fibre, tiamina si magneziu decat orezul alb.”
Sa mananci sau sa nu mananci orez brun
Dr. Spaeth spune ca cantitatile moderate de orez brun nu ar trebui sa fie motive de ingrijorare. „Daca mancati orez intr-o cantitate tipica unei diete occidentale, probabil ca nu este o problema, deoarece este in parti ale lumii, unde este mai mult un element de baza zilnic”, spune el. In Canada, de exemplu, o persoana obisnuita mananca aproximativ 28 de kilograme de orez pe an , in timp ce o persoana medie din Japonia mananca de aproximativ patru ori mai mult decat cantitatea respectiva.
Dr. Spaeth este de acord cu ingrijorarea FDA cu privire la produsele din orez pentru sugari. El subliniaza, de asemenea, ca persoanele care urmeaza diete fara gluten tind sa manance mai mult orez decat o persoana obisnuita, astfel incat consumul lor de arsen poate fi putin mai mare decat in mod normal. „Dar probabil ca nu este nevoie de ingrijorari extreme daca oamenii il consuma intr-un mod obisnuit – daca nu este o parte centrala si regulata a dietei lor”, spune el.
Cu toate acestea, nu exista linii directoare pentru cat de mult orez brun poate fi prea mult. Ar fi complicat sa incercati astfel de linii directoare, deoarece, asa cum spune dr. Spaeth, cantitatea de arsenic din orez variaza in functie de locul in care este cultivat.
Puteti reduce cantitatea de arsenic din orez, in general, gatind-o similar cu pastele – folosind sase pana la 10 parti apa pana la 1 parte orez si apoi scurgand excesul. Acest lucru poate reduce arsenicul anorganic cu 40-60%, potrivit FDA. Cu toate acestea, pentru orezul alb imbogatit, aceasta metoda reduce si cantitatea de nutrienti din orez. Un studiu din 2020 a constatat ca inmuierea orezului brun in apa intr-un raport de trei parti apa pentru o parte orez timp de patru ore a redus, de asemenea, nivelul de arsenic .
Incearca ceva nou
Solutia Kirschner este sfatul pe care il impartaseste cu toti clientii sai: amestecati lucrurile. „Recomand o varietate de cereale integrale”, spune ea. „Acest lucru este important, deoarece fiecare cereala ofera o nutritie usor diferita, inclusiv calorii, fibre, vitamine si minerale. Introducerea unei varietati de alimente este importanta pentru toate grupele de alimente si nu doar pentru cerealele integrale, deoarece nutritia din toate alimentele variaza. ” Fructele de grau , bulgurul si amarantul sunt doar trei exemple de cereale integrale gustoase pe care le-ati putea schimba pentru orezul brun.