Carnea la protap reuseste sa combata orice etalon legat de nuntile la cort. In timp ce trendul este in continua ascensiune, nici meniul nu este deloc static. Desi exista de zeci, poate mii de ani in cultura gastronomica a romanilor, carnea la protap a fost integrata in meniurile de nunta de curand, gratie functionalitatii si servirii facile si rapide a invitatilor. Fie ca optati pentru purcel, miel sau berbecut fraged la protap, gustul irezistibil va fi cheia pentru apetitul celor aflati la eveniment.
La 1 din 3 nunti se serveste carne la protap la solicitarea invitatilor
Meniul de nunta este dificil de ales, mai ales atunci cand la eveniment participa sute de invitati, iar de aici ne dam seama de un aspect extrem de important: daca meniul de nunta nu este ales (doar) in conformitate cu gusturile mirilor, atunci protapul este si el ales in functie de invitati. Da, in ambele planuri sunt luate in calcul gusturile invitatilor si, potrivit Petrecerilacort.ro, tot ei sunt cei care dicteaza tipul de carne care se prepara la protap.
Si, totusi, de ce a devenit impetuos protapul la nunta?
Plating usor de realizat
Principalul avantaj al carnii la protap este servirea facila. Spre deosebire de alte preparate (carne la gratar, cuptor etc), carnea la protap nu are nevoie de plating sau alte artificii in farfurie, iar aceasta gratie modului de pregatire ce asigura carnii o culoare si o suculenta ce combat factorul estetic. Carnea se desprinde de pe os usor, nu se rupe, fibra ramanand intacta pentru a pastra intreaga savoare. Ulterior, se aseaza pe farfurii in fasii lungi, pentru a trezi apetitul invitatilor.
Rece sau calda, acelasi gust bun
Acelasi proces unic de gatire a carnii la protap face ca aceasta sa fie la fel de gustoasa fie ca o serviti calda sau rece. Spre deosebire de carnea la cuptor, care inmagazineaza toata grasimea si face ca preparatul sa fie gretos atunci cand il serviti mai tarziu (fapt ce argumenteaza si ordinea servirii preparatelor la nunta), prin gatirea la protap, grasimea se topeste, carnea ramanand suculenta si frageda. Se poate servi atat calda, cat si rece, pastrand gustul autentic al gatirii la flacara.
Se poate servi in picioare sau la masa
Nunta la cort, aer curat, spatiu cat cuprinde si carne la protap, ce au in comun toate aceste elemente? O relaxare deplina. Da, avantajul nuntii la cort este acela ca invitatii nu sunt „incorsetati” intr-o sala de restaurant din care pot iesi pe rand, pentru a nu se intersecta si a bloca iesirile. Acest context le permite sa se simta relaxati si in ceea ce priveste servirea bucatelor din meniul de nunta, respectiv a carnii la protap. Multi aleg sa o serveasca in picioare, in timp ce discuta cu alti invitati, in acest fel bucurandu-se de dinamica evenimentului.
Carnea la protap isi face tot mai des loc in nuntile la cort din Bucuresti si din tara, impresionand prin elemente precum gust traditional, suculenta si savoare autentica. Multumita functionalitatii sale dovedite la multe evenimente (petreceri, aniversari, botezuri, nunti etc), protapul a devenit elementul – cheie care antreneaza socializarea si relaxarea, prin faptul ca puteti servi carnea calda sau rece, la masa sau in picioare, fara sa fiti incorsetati de contextul evenimentului sau al meniurilor stricte.
Va bucurati impreuna de moment, impartasind acelasi gust bun al carnii la protap, fie porc, miel sau berbecut, alaturi de multe alte delicatese pregatite pentru cele mai reusite petreceri la cort!