Chiar dacă perioada sărbătorilor a trecut, a fost una mai specială decât de obicei, în care am petrecut mai mult ca niciodată timp alături de familie, acasă.
Și cum să îi bucuri pe cei dragi în tot acest răstimp dacă nu cu preparate gustoase, făcute în casă?
Raftul Bunicii te încurajează să gătești cu drag pentru familia ta și te premiază, în cadrul campaniei „Gătit cu drag”, cu mașini de făcut pâine sau seturi de bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să introduci aici https://bit.ly/Gătit-cu-Drag-Raftul-bunicii fiecare bon diferit pe care ai achiziționat cel puțin o făină sau un mălai Raftul Bunicii și să aștepți data extragerii – cu cât ai mai multe bonuri, cu atât îți cresc șansele de a fi unul dintre câștigători.
Și ce să gătești mai special, dacă nu un preparat inspirit din bucătăria franțuzească? Galette este folosit pentru a denumi o serie de tarte sau plăcinte cu formă rotundă, cu diverse umpluturi, începând de la legume și fructe, până la carne, ouă sau brânzeturi. Îți propunem astăzi să folosești Făina Raftul Bunicii pentru a prepara un gustos și sănătos galette cu dovleac și legume, perfect pentru zilele petrecute acasă, în compania celor dragi.
Rețetă galette cu dovleac și legume
Ingrediente pentru blat:
• 250 g Făină Superioară 000 Raftul Bunicii;
• ¼ linguriță sare;
• 115 g unt;
• ¼ cană smântână;
• 2 lingurițe zeamă de lămâie;
• ¼ cană apă rece;
• 1 crenguță cimbru.
Ingrediente pentru umplutură:
• 3 morcovi potrivit de mari, tocați rondele;
• 1 păstârnac, tocat mărunt;
• 350 g pulpă de dovleac, tocată cubulețe;
• 2 cepe roșii, curățate de coajă și tăiate în 4;
• 1 crenguță rozmarin;
• 1 crenguță cimbru;
• 3 linguri ulei de măsline;
• 1 căpățână usturoi, curățată de coajă;
• sare și piper, după gust;
• brânză de capră mărunțită, după gust.
Mod de preparare:
Începe cu un zâmbet și cu adunarea celor mici în bucătărie, pentru o distracție pe cinste! Pune-ți șorțul, suflecă-ți mânecile și pune ajutoarele la treabă cu pregătirea aluatului.
Într-un bol, amestecă Făina Superioară 000 Raftul bunicii și sarea. Adaugă apoi untul și frământă cu mâinile, până când obții un amestec omogen, un fel de aluat elastic, dar moale. Separat, într-un bol de mici dimensiuni, amestecă smântâna, zeama de lămâie, dar și apa rece, apoi încorporează această compoziție în aluatul sfărâmicios preparat deja. Nu frământa cu mâinile, ci folosește o furculiță. Adaugă și cimbrul mărunțit. Înfășoară aluatul obținut în folie de plastic și dă-l la frigider pentru cel puțin o oră să-ți tragă sufletul și să se întrepătrundă aromele.
Preîncălzește cuptorul la 180℃. Așază toate legumele într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Asezonează cu ierburile aromatice, cu sare și piper, apoi acoperă cu 2 linguri de ulei și amestecă-le bine, să se omogenizeze bine. Taie vârful căpățânii de usturoi, apoi toarnă lingura rămasă de ulei de măsline pe căpățână și învelește-o în folie de aluminiu. Așaz-o tot în tavă, lângă legume. Coace toate legumele timp de 20-30 de minute, întorcându-le după primele 15 minute pe partea cealaltă.
Transferă legumele coapte într-un bol, amestecă-le cu brânza de capră, dar și cu usturoiul copt, pe care îl vei stoarce astfel încât să îl separi de coajă.
Mărește temperatura cuptorului la 200℃. Întinde pe masa de lucru hârtie de copt și scoate aluatul de la frigider. Cu răbdare, întinde-l cu un sucitor pe hârtia de copt, oferindu-i o formă circulară de aproximativ 30 de centimetri. Transferă apoi hârtia de copt cu tot cu aluatul într-o tavă. Pune deasupra amestecul de legume coapte, lăsând o margine de 5 centimetri neacoperită. Marginile rămase libere le vei aduce către interior, astfel încât să împăturești acest galette și să te asiguri că nu scapă nimic din îmbrățisarea aluatului. Introdu tava în cuptor și coace timp de 35-40 de minute – crusta acestui galette va deveni arămie când este gata.
Lasă 10 minute la răcit, apoi taie felii și adună-i pe cei dragi în jurul mesei, pentru a vă bucura împreună de acest preparat culinar pe cât de simplu, pe atât de sofisticat. Poftă bună!