Este greu de spus, potrivit doctorului Spaeth. El subliniaza ca pachetele de orez nu indica in general daca compania a evaluat nivelul de arsen. Cantitatea de arsen depinde de locul unde a fost cultivat orezul. Nivelurile de arsenic din sol variaza de la o regiune la alta in toata Asia, unde orezul este cultivat si consumat din abundenta, dar variaza si intre regiunile de crestere a orezului din America de Nord. „Nu exista nicio modalitate prin care consumatorii sa stie suma si sa faca alegeri in cunostinta de cauza”, spune dr. Spaeth.
Reglemenatru privind arsenul in orez
Un alt factor complicat: FDA nu reglementeaza cantitatea de arsenic din produsele din orez, inclusiv cerealele de orez si laptele de orez, cu exceptia cerealelor de orez destinate sugarilor. Agentia federala a stabilit 100 de parti pe miliard (ppb) ca limita superioara pentru arsenicul anorganic in cerealele pentru orez pentru sugari. Concentratia medie de arsen in orezul brun este de 154 ppb, sau cu 50% mai mare decat limita stabilita pentru cerealele pentru orez pentru sugari.
FDA estimeaza ca consumul a 20 de portii de orez alb in fiecare saptamana, de la nastere pana la varsta de 6 ani, iti inmulteste riscul de cancer pulmonar si al vezicii urinare de aproximativ cinci ori mai mare decat cel al persoanelor care au consumat mai putin de cinci portii saptamanale incepand de la perioada de sugari si copii foarte mici. Cu toate acestea, riscul de cancer ramane destul de mic, reprezentand doar 100 de cazuri pentru fiecare milion de persoane din Statele Unite.