Studiile arata ca adaugarea de flavinoizi, capere murate si omega 3s in dieta pot oferi creierului un impuls.
Creierul functioneaza mereu, in ciuda unor dovezi contrare (unde mi-am pus din nou cheile?). Si modul in care il alimentati afecteaza direct functia sa. Manancand alimente de inalta calitate, care contin o multime de vitamine, minerale si antioxidanti si iti vei hrani si proteja creierul de stresul oxidativ (deseuri sau radicali liberi, produsi atunci cand organismul foloseste oxigen, care poate dauna celulelor). Ghidul alimentar recent renovat din Canada, care a pus accentul pe consumul de mai multe fructe si legume, a fost laudat pentru beneficiile sale potentiale pentru sanatatea creierului (fara sa mai vorbim de beneficiile pentru sanatate mintala). Rezultatele acestor trei studii recente sunt un reminder de ce ar trebui sa tineti mereu nutritia in minte.
Mananca mai multe flavonoide
Un nou studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a urmat obiceiurile alimentare a 600 de americani pe parcursul a 20 de ani si a aratat ca persoanele care au mancat mai multe alimente bogate in flavinoide au un risc cu 40 pana la 60 la suta mai mic de a dezvolta boala Alzheimer si demente.
Cele mai mari surse de flavonoide le au ceaiul negru si cel verde.
Ce sunt flavonoidele?
Flavonoidele sunt un grup divers de fitonutrienti (substante chimice vegetale) gasite in aproape toate fructele si legumele. Sunt asociate cu tot felul de beneficii excelente, inclusiv protectia pielii, functia creierului, glicemia si reglarea tensiunii arteriale, plus actiuni antioxidante si antiinflamatorii. Pentru acest studiu, aportul unui singur tip de flavonoide, antocianine, care sunt abundente in afine, capsuni si vin rosu, a avut cea mai puternica asociere cu un risc redus de dementa. Au contribuit si mere, pere, portocale, banane si ceai.
Cea mai buna parte? Aportul mediu lunar de la cea mai sanatoasa cohorta a fost de aproximativ sapte jumatati de portie de capsuni sau afine, opt mere sau pere si 17 cani de ceai.
Consumati capere murate
Cercetatorii de la Scoala de Medicina de la Universitatea din California, Irvine, au publicat un nou studiu care arata ca consumul de capere murate este bun pentru sanatatea creierului si a inimii. Sunt cea mai bogata sursa naturala cunoscuta a unui bioflavonoid numit quercetina, care regleaza canalele noastre de ioni de potasiu – disfunctia lor este legata de diabet, aritmie cardiaca si epilepsie. De asemenea, quercetina poate regla direct proteinele necesare proceselor corporale, cum ar fi bataile inimii, gandirea, contractia musculara si functionarea normala a tiroidei, pancreasului si tractului gastro-intestinal.
Consumati ulei de peste
Ne irita ochii si gatul si ne dauneaza plamanilor, dar poluarea aerului determina, de asemenea, cresterea gradului de imbolnavire al creierului nostru si ne afecteaza memoria si puterea cognitiva odata cu inaintarea in varsta. Un nou studiu publicat in Neurologie arata ca femeile care mananca o dieta bogata in omega 3 din peste pot suporta mai bine acest prejudiciu.